Testosteron in kortizol pri športu

Povzetek

Hormona testosteron kortizol in sta med seboj tesno povezana tako pri moških kot ženskah. Ko se ravni kortizola povišajo, se testosteron ponavadi zniža. Če je vrednost kortizola previsoka, lahko to povzroči številne zdravstvene težave. Poleg tega športniku med vadbo predstavlja skrb, saj testosteron ljudem pomaga graditi mišice, kortizol pa deluje ravno obratno. Kortizol zmanjšuje sintezo beljakovin in preprečuje rast oz. povečanje mišičnega tkiva. To se zgodi približno po 1 uri vadbe, ko raven testosterona prične upadati in nivo kortizola naraščati. Prav zaradi tega je priporočljivo, da trening za pridobivanje mišične mase končate prej kot v 1 uri. Če obstaja sum na hormonsko neravnovesje je priporočljivo merjenje kortizola in testosterona.

Mednarodna revija (International Journal of Sports Medicine) je izvedla študijo o povezavi med kortizolom in testosteronom pri profesionalnih kolesarjih. Namen študije je bil preučiti ali akutni hormonski odziv na telesno vadbo skupaj s testosteronom, luteinizirajočim hormonom in kortizolom korelira z uspešnostjo v kolesarstvu.

V raziskavi je sodelovalo deset profesionalnih kolesarjev. Rezultati so pokazali znižanje ravni testosterona ter povečanje ravni kortizola. Ta študija nakazuje, da je korelacija med testosteronom in kortizolom negativna – kar pomeni, če se eden izmed hormonov zviša, bo šel drugi hormon navzdol. Torej, če je povečana raven testosterona, bo raven kortizola padla ter obratno. V primeru povišane ravni kortizola, se zniža raven testosterona.

Testosteron fitnes in doping

Pod doping štejemo vse substance, ki umetno povečujejo športne zmogljivosti ter škodljivo delujejo na športnikovo psihično in fizično stanje. Med doping droge uvrščamo hormon testosteron.

Anabolični androgeni steroidi so derivati moškega spolnega hormona testosterona ali pa imajo podobno delovanje. Njihovi učinki so tako anabolični, kar pomeni pospeševanje rasti mišic in kosti, kot tudi androgeni, kar pomeni, da se razvijejo sekundarni moški spolni znaki.

V športu se anaboliki uporabljajo predvsem za povečanje mišične mase in moči, seveda pa je ob tem treba tudi trdo trenirati. Na splošno se anaboliki največ uporabljajo kot »trenažne droge«, ki jih športniki pred tekmovanjem nehajo jemati. Prednost njihove uporabe je v daljših in napornejših treningih ter hitrejši regeneraciji po njih, poveča pa se tudi samozavest. Zaradi teh razlogov jih jemljejo predvsem tisti športniki, ki potrebujejo veliko mišično maso in moč, kot so bodybuilderji, dvigovalci uteži, težkoatleti in nogometaši veliko manj pa jih uporabljajo v športih, kjer so potrebne vzdržljivost, hitrost in gibljivost.

Anabolični androgeni steroidi imajo veliko stranskih učinkov. Splošni so zlatenica, poškodbe jeter (jetrni testi), težave s srcem, spremembe razpoloženja, povzročajo pa tudi rast notranjih organov, dlani, stopal in obraznih kosti. Za moške je značilna povečana agresivnost, razvoj prsi, plešavost in impotenca. Pri ženskah najbolj do izraza pridejo androgeni učinki, kot so poraščenost po obrazu in preostalem telesu, glas postane bolj globok, pojavijo se menstrualne težave in poveča se klitoris. Testosteron je povezan tudi z sindromom policističnih jajčnikov. Pri mladoletnikih v kombinaciji z DHEA-jem povzroča hudo aknavost in zavirajo rast.

komentarji 3

  1. Klemen Dokl Ters pravi:

    Zanimivo!

  2. Big Dick Tim pravi:

    hvala za informacije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja